Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Megint mozgolódik az Anak Krakatau

Világidőjárás
2022. február 08. 11:00
null

Indonéziában újra mozgolódik az Anak Krakatau vulkán. A kráteréből füstoszlop emelkedett fel mintegy 200 méteres magasságba, ami nem tűnik soknak, mégis elegendő volt ahhoz, hogy a repülési színkódot a szakemberek narancssárgára változtassák.

kép: AFP PHOTO - PVMBG

Az, hogy a vulkán ilyen kicsinek tűnő aktivitására is ilyen gyorsan és erősen reagálnak a szakemberek nem véletlen, hiszen az Anak Krakatau nevéhez fűződik az évszázad legpusztítóbb kitörése.

kép: RONALD SIAGIAN - AFP

2018 december 31-én gigantikus kitörést produkálva a vulkán cunamit is létrehozott. Bár maga a kitörés nem szedett áldozatokat, a Szumátrát és Jávát elérő 5 méter magas szökőár 14 000 embert sebesített meg, és 430 halálos áldozatot követelt.

Anak Krakatau jelentése Krakatau gyermeke. Az előd 1883-ban pusztult el, és az Anak Krakatau “csak” 1927-ben emelkedett ki a tengerből “anyja” víz alatti kürtőjéből.

kép: RONALD SIAGIAN - AFP

Ennek a vulkánnak, de még elődjének sincsen jó híre, vagyis nem csoda, hogy árgus szemekkel figyelik. Mikor a Krakatau 1883-ban elpusztult, akkor egy akkora kitörést produkált, mely a vulkáni sziget kétharmadát eltüntette, ereje pedig ötezerszer akkora volt, mint a Hirosimára ledobott atombomba. A kitörés nyomán kialakuló cunami mintegy 30 000 ember életét követelte.

kép: PVMBG

lead kép: AFP

vulkánklímafüstAnak Krakataukitörés