Április 14. Vasárnap, Tibor

Jeruzsálem is hó alá került

Világidőjárás
2022. február 01. 14:00
null

Erőteljes és kiterjedt havazás bénította meg Törökországot és Görögországot is a múlt héten. A viharrendszer pedig, mely a nagy mennyiségű havat hozta magával, nem állt meg a két országnál, hanem haladt tovább.

Elérte Izraelt is, és igencsak ritka időjárási jelenséggel ajándékozta meg Jeruzsálem lakóit: itt is havazott. Ráadásul nem is csak egy pici hóról beszélünk, helyenként a vastagsága a 25 cm-t is elérte, ami itt igencsak komoly mennyiségnek számít.

Izrael energiafogyasztása pedig az egekbe ugrott, minden eddigi csúcsot megdöntött. A helyi energiavállalat, az Israel Electric Company magyarázata alapján egyszerűen arról van szó, hogy a szokatlanul nagy hidegben az emberek bekapcsolták a fűtést.

A vihar komolyabb gondokat okozott a Jeruzsálembe vezető autópályákon is, valamint a hatóságok jobbnak látták, ha az iskolák bezárása mellett döntenek nem csak Jeruzsálemben, hanem Észak-Izraelben mindenhol.

A havazás komoly gondokat okozott a szomszédos Jordániában is. Az utakon a közlekedés nagyon nehézkessé vált, vagy teljesen meg is szűnt, a káosz pedig a fővárost, Ammant is érintette. A helyi meteorológiai szolgálat szerint a magasabban fekvő területeken további havazásokkal is számolni kell.

képek és lead kép: Mostafa Alkharouf - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

viharklímaemberJeruzsálemhavazás