Május 27. Hétfő, Hella

Japán egyes területein 3 méternél is nagyobb hómennyiség halmozódott fel

null

A havazás Japánban kicsit sem ritka jelenség telente, ahogyan a rekordok is sorra dőlnek meg a hó esetében. Ez a február 5-i hétvégén sem volt másképpen, amikor is minden idők 24 órás havazási rekordja dőlt meg.

kép: Thierry Goose

Ez Maibara városában 62 cm-t jelentett. Az előző rekordot is ez a város tartotta, de ennek valószínűleg nem örülnek annyira az ott lakók. A szakemberek szerint a jelenség oka a hideg légtömeggel kombinált téli nyomásminta, mely a terület időjárását alakítja.

kép: Thierry Goose

A közeli Sapporo város sem maradt el sokkal, itt 60 cm-nyi havat regisztráltak egyetlen nap alatt, mely végül összesen 133 cm-nyi hófelhalmozódást eredményezett. Ennek köszönhetően minden a városból induló és ide érkező vonatjáratot törölni kellett.

Sekigahara 98 cm-nyi friss hóval gazdagodott 48 óra alatt. Ezzel a mennyiséggel az itt felhalmozódott mennyiség eléri a 3,54 métert, ami döbbenetesen nagy mennyiség - gyakorlatilag a hóba vájt folyosókon lehet közlekedni a területen.

kép: Thierry Goose

Ezek a mennyiségek egyrészt meglepőek, de azzal is számolni kell, hogy bizony itt már azokkal a jelenségekkel is találkozhatunk, melyek a városokban nemigen megszokottak – ilyen például a lavina. De a lakosoknak az áramkimaradásokra is fel kell készülniük. Mindezek mellett a hegyvidéki települések helyzete még ennél is rosszabb, hiszen itt az 5 méteres hóvastagság is előfordul!

kép: まーさん!

lead kép: 中川 裕之/コピーライターとかとか