Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Hatalmas hóvihar tombolt az USA keleti partjainál

Világidőjárás
2022. február 01. 11:00
null

Itthon a hó továbbra is inkább csak mutatóban van, az is csak néhol, de sok más terület nem volt ilyen szerencsés - vagy szerencsétlen. Bár a mennyiségeket tekintve nem sokan fognak irigykedni.

kép: JOSEPH PREZIOSO - AFP

Az USA Keleti partja mentén komoly hóvihar csapott le több államra is. Nem a szél és még csak nem is a hideg okozott gondokat - bár ezek sem éppen a kellemes kategóriában mozogtak, hanem a kiemelkedően nagy mennyiségű hó.

kép: JOSEPH PREZIOSO - AFP

Massachusetts egyes területein a hó mennyisége elérte a 75 cm-t is, ami itt sem mindennapos. Ráadásul a havazás intenzitása is erőteljes volt, óránként akár 10 cm-nyi friss havat is hozott magával.New York sem járt sokkal jobban, ráadásul a part menti területeken még áradásokkal is számolni kellett a csapadék miatt. Boston - bár nagyvárosról beszélünk, ahol a hó nemigen marad meg, legalábbis sokáig biztosan nem – 60 cm-nyi friss hó alatt lapult a hétvégén.

Ekkora mennyiségű hóval, és ilyen intenzív havazással szemben a kotrógépek is tehetetlenek, így az érintett területeken igazából más megoldás nem maradt, mint lezárni az utakat. A lakosságot pedig felszólították, hogy ha tehetik, maradjanak a házaikban, utazásaikat pedig mindenképpen halasszák el. Persze ez sem mindig jó megoldás, hiszen a hó a felsővezetékeket sem kímélte, 80 000 háztartásban nem volt áram a hétvége nagy részében.

kép: JOSEPH PREZIOSO - AFP

Az utazási tiltás, vagy inkább halasztási kérés sem volt olyan nehezen betartható. Azon túl, hogy nem sok esély volt autóval a repterekre jutni, közel 6000 járatot is törölni kellett a havazás és a repterek takarítási nehézségei miatt.

kép: JOSEPH PREZIOSO - AFP

lead kép: Scott Eisen - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

klímaemberkáoszhóviharhavazás