Május 26. Vasárnap, Evelin

Hatalmas földcsuszamlásokat okoz Dovi Új-Zélandon

null

A Dovi ciklon Új-Zélandon komiszkodik, és bár olyan túlságosan erős szeleket nem produkál, a csapadékmennyiségeket tekintve azért igyekszik kitűnni.

kép: blogs.agu.org

A jelentős mennyiségű eső pedig sajnos itt is földcsuszamlásokat eredményezett, melyek közül néhány kifejezetten nagy volt, köztük olyan is, mely 704 000 köbméternyi anyagot mozgatott meg, miközben 1020 méteres csúszást produkált.

kép: blogs.agu.org

A veszélyesebb csúszások East Cape közelében voltak. A meredek partvonalon történtek a nagyobb kiterjedésű csúszások, de 5 házat így is sikerült elvágniuk a külvilágtól. Nagy szerencsére a földcsuszamlások egyike sem követelt áldozatokat vagy sérülteket, de gondot azért bőven okoztak.

Az East Cape világítótoronyhoz vezető út is eltűnt, a szakemberek szerint ennek helyreállítása két - három hetet is igénybe vehet. A területre zúduló közel 300 mm csapadék, mely 4 nap alatt érkezett, nagyon megnehezíti a munkálatokat.

kép: Dave Petley

A hegyvidék ennél is rosszabbul járt, igaz, a földcsuszamlások olyan magasságokban történtek, ahol már nem laknak emberek. Itt azonban volt olyan terület, ahol három nap alatt 1170 mm csapadék hullott, és több százezer köbméternyi föld indult meg a lejtőkön.

lead kép: Dave Petley