Május 29. Szerda, Magdolna

Eunice kitett magáért - 1987-óta nem volt ilyen erejű vihar Európában

null

Dudley után néhány nappal érkezett Európába Eunice, és olyan szeleket produkált, olyan erejű tombolást rendezett, melyre az öreg kontinensen az 1987-es “nagy vihar” óta nem volt példa.

kép: Maciej Luczniewski - NurPhoto - NurPhoto via AFP

Eunice Angliában a valaha volt legerősebb széllökést is összehozta a maga 195 km/h-jával, bár azt a helyi meteorológiai intézet hozzátette, hogy ez az extrém adat nem volt jellemző a területen, sokkal inkább a 130-140 km/h-ás széllökések keserítették az emberek életét.

kép: AFP

Az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Írországban Belgiumban és Lengyelországban Eunice számlájára 16 halálos áldozat írható, akik a leomló fák, illetve a szél által dobált törmelékek miatt veszítették életüket.

A vihar Lengyelországban 1,2 millió háztartás számára tette elérhetetlenné az áramszolgáltatást, ugyanez a szám az Egyesült Királyságban 1,4 millió volt. Németországban Lengyelországban és a Brit szigeteken is komolyan érintette a vonatközlekedést Eunice.

kép: AFP

Az Egyesült Királyságban le kellett állítani a vonatközlekedést, az erős szél miatt. Németországban a vonatok ugyan tudtak volna közlekedni, de Eunice közel 1000 km-nyi vasútpályát rongált meg, itt ez okozza a fennakadásokat.

kép: Jeffrey Groeneweg - ANP MAG - ANP via AFP

lead kép: Sem van der Wal - ANP - AFP