Június 20. Csütörtök, Rafael

Equador fővárosában katasztrofális villámáradás követelt 11 életet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A heves esőzéseket követő villámáradások szinte bárhol kialakulhatnak. Azonban károkozás szempontjából a kevésbé lakott területek biztonságosabbak, pusztán azért, mert nincs annyi ember építette részlet, amiben a dübörgő víz kárt tehetne.

kép: Jonatan Rosas - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

A villámáradás egy városban azonban már kifejezetten komoly károkat képes okozni, főleg akkor, ha a város lejtős területen áll. Ez igaz még abban az esetben is, ha a kialakuló földcsuszamlásokat nem vesszük számításba, ha azonban hozzászámoljuk, akkor katasztrofális helyzetet kapunk.

kép: Jonatan Rosas - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

Fokozottan igaz mindez, ha történetesen egy fővárosról beszélünk, ahogyan most Quito esetében, Equadorban. Az országban tapasztalható heves esőzések több tartományt is érintettek, de a fővárosban okozták a legnagyobb károkat. A polgármester, dr. Santiago Guarderas Izquierdo elmondta, hogy 2022 január 31-én rövid idő alatt 75 mm csapadékkal lehetett számolni.

Ez katasztrofális állapotokat hozott létre a városban. A hordalék és sár rombolt, autókat vitt magával és épületeket mosott alá. Az infrastruktúrát és az áramellátást is komolyan érintette, arról nem is beszélve, hogy a mentési munkálatokat a rengeteg hordalék nagyban nehezítette.

kép: Jonatan Rosas - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

Jelenleg 11 halálos áldozatról szólnak a hírek, de ez a szám nagy valószínűséggel emelkedni fog, mivel a mentőalakulatok továbbra is 9 embert eltűntként tartanak nyilván.

kép: Rodrigo Buendia - AFP

lead kép: Rodrigo Buendia - AFP