Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Egy hónapon belül a negyedik ciklon is partot ért Madagaszkáron

null

A klímaváltozással egy sor olyan esemény lép életbe, melyek egymást erősítve dominóelv- szerűen okozzák a tragédiákat. Ezt most talán a legjobban Madagaszkár érti meg, ahol egymás sarkát taposva érkeznek a ciklonok, mely ilyen formában ritka jelenségnek számít.

kép: Windy

A hátterében az óceán melegedése áll, mely ösztönzi a viharképződést, és erősíti a kialakult ciklonokat is. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a 2021-2022-es viharszezon mostanra 5 nevezett vihart is produkált, melyből négy landolt Madagaszkár területén.

kép: AFP

Különösen tragikus az a tény is, hogy a négy ciklon egy hónapon belül érkezett a területre. Elsőként Ana landolt január 22-én, és 88 életet követelve haladt keresztül a legnagyobb szigeten.

Ana után érkezett Batsirai, mely ciklon eddig a szezon legerősebbje volt, és 124 halálos áldozatot követelt, majd február 15-én érkezett Damuko, és további 14 halálos áldozatot követelt. A három ciklon együtt több mint 100 000 házat tett tönkre.

kép: Laura Jackson-Seed Madagascar-via REUTERS

Most pedig megérkezett a negyedik delikvens, február 22-én landolt a szárazföldön Emnati, azon a területen, ahol előtte Batsirai is pusztított. Erejét tekintve elmarad a nagy elődtől, mivel a Saffir – Simpson féle skálán “csak” 1-es kategóriába férne bele a maga 135 km/h-ás szeleivel. Hogy Emnati milyen rombolást végzett a területen, arról egyelőre nincsenek hírek, ahogyan halálos áldozatokat vagy sérülteket sem említettek egyelőre.

kép: @Louisedp3137-via REUTERS

lead kép: @Louisedp3137-via REUTERS