Február 22. Csütörtök, Gerzson

Ciklon pusztít Új-Zélandon

Világidőjárás
2022. február 17. 11:00
null

Új-Zéland is küszködik a maga viharszezonjával. Ausztrália környezetében ugyanis létezik egy viharszezon, mely durva ciklonokat is képes produkálni.

kép: La premiere nouvelle caledonie

A mostani a Dovi nevet viseli, és a szezon 7. nevezett vihara. A szigetállamot február 13-án érte el 150 km/h-ás tartós szeleket produkálva, mely még éppen hogy belefér a Saffir-Simpson féle hurrikánskála egyes kategóriájába.

kép: Clotilde Richalet - Hans Lucas - Hans Lucas via AFP

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne okozna kiterjedt pusztítást a ciklon, hiszen nem csak a szelekkel, hanem az esőzésekkel és a vihardagállyal is számolni kell, a méteres hullámokról nem is beszélve. A vihar csúcspontján mintegy 100 000 háztartás maradt áramellátás nélkül, közülük több tízezer ügyfél számára a kimaradás napokig tartott.

A szél és a leomló fák házakat tettek tönkre, az alacsonyan fekvő területeken az eső és a vihardagály hatására víz alá kerültek, itt az utak is járhatatlanná váltak.

kép: JMA-Himawari-8, ZoomEarth, TW

A helyi reptéren több, mint 100 járatot kellett törölni a vihar következtében, mely a szárazföld felett eltöltött idő alatt veszített az erejéből, de még így is több felé okoz fennakadásokat a nagy mennyiségű csapadék, és az általa kiváltott földcsuszamlások.

kép: JoshOUA Oshay

lead kép: RNZ - Carol Stiles

viharesőciklonDoviÚj-Zélandszél