Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Batsirai rombolása elképesztő

Világidőjárás
2022. február 10. 11:00
null

A szezon második nevezett vihara, Batsirai Mananjary városától, Madagaszkár Vatovavy régiójától északra ért partot 2022. február 5-én. A pusztítás, amit maga után hagyott elképesztő. A ciklon végül 4-es kategóriáig tornázta fel erejét.

kép: WFP-Nejmeddine Halfaoui

A szélerősség elérte a 235 km/h-ás sebességet, a pusztítása pedig akkora volt, hogy egész településeket tett a földdel egyenlővé. Batsirai több, mint 72 000 ember életét keserítette meg az alatt a néhány óra alatt, míg Madagaszkár szárazföldjén táncolt.

A ciklon pusztítása mintegy 3000 házat érintett tragikusan, további 5700-at pedig súlyos károkkal hagyott maga mögött. A megsemmisült épületek között szép számmal akadtak kormányzatiak is, többek közt 211 iskola.

Madagaszkár középső és déli részén az áldozatok száma február 7-én hivatalosan még 10 fő volt, ez február 8-ra sajnos 21-re nőtt. Az emberek 154 óvóhelyen igyekeztek túlélni a ciklon pusztító erejét.

Batsirai a szárazföld felett gyorsan veszített erejéből, és bár érkezésekor a hullámokat is több méteres magasságig korbácsolta, mire Madagaszkárt elhagyja valószínűleg el is oszlik.

képek és lead kép: Alkis Konstantinidis-Reuters

pusztításciklonMadagaszkárhaláléletBatsirai