Június 24. Hétfő, Iván

Ana épp csak kitette a lábát, de újabb ciklon érkezik Madagaszkárra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Madagaszkáron az Ana okozta károk felmérése még tart, de a szakemberek már most figyelmeztetnek mindenkit, hogy az idő elfogyott, fel kell készülni a következő látogatóra, a szezon második nevezett viharára, Batsirai-ra.

kép: watchers.news

A ciklon egyelőre a nyílt víz felett tartózkodik, ami nem jó hír, hiszen így izmosodik, erőt gyűjt a csapáshoz. Haladási sebessége most 17 km/h körüli, azaz elég lassú ahhoz, hogy még akkor is jelentős gondokat okozzon, ha a ciklon magja nem éri el a szárazföldet.

kép: watchers.news

Erre Reunion és Mauritius szigetein lehet számítani. Bár a ciklon jó eséllyel elkerüli a két sziget szárazföldi részeit, hatásai akkor is érezhetőek lesznek, akár 5 méteres hullámokban, és 110 km/h-ás szélviharokban. Madagaszkár ezzel szemben kénytelen lesz vendégül látni Batsirait.

A landolásra február 5 -én lehet számítani, és biztosan nem lesz benne köszönet. Várhatóan a szélerősség eléri a 220 km/h-át és 260 km/h-ás széllökésekkel is lehet majd számolni. Ez a part menti övezetekben jelentős vihardagályt is kivált, mely már önmagában is áradásokkal jár.

kép: EUMETSAT-Meteosat-8, RAMMB-CIRA, TW

Emellett a ciklon a becslések szerint mintegy 600 mm csapadékot is zúdít majd a területre, úgy, hogy előtte Ana is hasonlóan nagy mennyiségben áztatta a földet. A kialakult földcsuszamlások mellett így újabbakra lehet számítani, valamint a villámáradások és a folyók környezetében kialakuló jelentős árhullámok is hatalmas veszélyt jelentenek Madagaszkáron.

kép: cnn

lead kép: nenroll-nenroll.com