Június 24. Hétfő, Iván

Afrika egyik része fuldoklik, míg a másik szomjan hal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Miközben Afrika szarvában, Etiópiában, Szomáliában és a szomszédos Kenyában elképesztő méreteket ölt az aszály, a szomszédos Uganda, Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság éppen a kiterjedt esőzések hatásaival küszködik.

kép: vaticannews.va

Egy területen kimaradnak az esős évszakok, máshol pedig túlságosan is sok az eső. A januári időszak mindhárom említett ország életében kiterjedt áradásokkal járt, melyben jelentős anyagi károk és emberveszteségek is történtek.

kép: arise.tv

A Kongói Demokratikus Köztársaság területén mintegy 13 000 ember kényszerült otthona elhagyására az eső következtében kialakult áradások miatt. Több, mint 2200 ház sérült meg, ezek közül pedig több, mint 400 összeomlott. Az áradás hidakat és iskolákat is lerombolt. Nem hivatalos adatok szerint 4 halálos áldozattal lehet számolni.

Uganda és Ruanda sem jártak jobban, a heves esőzések itt is áradásokat és földcsuszamlásokat váltottak ki. Ugandában a január 24-én érkező heves esőzések 9 ember életét követelték, és több tucat épület összeomlását eredményezték.

kép: Uganda Red Cross

Ruanda 130 épület sérülésével számolhat, ám a halálos áldozatok száma itt eléri a 15-öt. A helyi meteorológiai ügynökség pedig arra figyelmeztet, hogy az esőzések még februárban is hozhatnak hasonlóan nagy mennyiségű vizet a területre.

kép: Uganda Red Cross

lead kép: Caritas DR Congo