Június 26. Szerda, János

40 műholdat zabált fel egy geomágneses vihar

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A február 4-e nem volt kifejezetten szerencsés nap a SpaceX életében. Ez a Napnak, pontosabban egy napkitörésnek köszönhető. Megfelelő napkitörés mellett ugyanis úgynevezett geomágneses vihar keletkezik.

kép: wstpost.com

Ez a vihar a felső légkör felmelegedését és a sűrűségének növekedését okozza. Ez pedig kifejezetten kellemetlen lehet az olyan eszközök számára, melyek keringési pályája éppen ebben a régióban van.

kép: Paul Hennessy - NurPhoto - NurPhoto via AFP

A SpaceX 49 Starlink műholdat bocsátott fel február 3-án, melyek éppen a kérdéses régióban teljesítettek volna szolgálatot, internetet juttatva az eldugottabb területekre is. Ezt azonban egy január 30-án bekövetkezett napkitörés meghiúsította, mivel február 4-re geomágneses vihart hozott létre.

A vihar és következményei a 49 műholdból 40 esetében megakadályozta, hogy a szerkezetek a biztonsági programról visszaálljanak a normál üzemre, így a kérdéses 40 műhold bizony le fog zuhanni.

kép: Mariana SUAREZ - AFP

Bár a kifejezés nem fedi teljesen a valóságot. Valóban megindulnak a Föld irányába, de becsapódni egyetlen alkatrész sem fog, mivel a műholdakat úgy tervezték, hogy azok ilyen esetekben a légkörben teljesen elégjenek.

kép: theindiaprint.com

lead kép: MARK GARLICK-SCIENCE PHOTO LIBRARYGETTY IMAGES