Június 15. Szombat, Jolán, Vid

40 éve nem látott aszály és éhínség pusztít Afrika szarvában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberek többségének fejében Afrika és a szárazság összekapcsolódnak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Szahara is itt terül el, de nem szabad megfeledkezni Kongó, vagy éppen Gabon esőerdeiről sem. Mindenesetre azért az tény, hogy Afrika néhány régiója számára az aszály nem ismeretlen jelenség.

kép: UNICEF-UN0583951

Igaz ez az Afrika szarvának nevezett területen is, ami Szomáliát és Etiópiát is felöleli, de Kenya számára sem ismeretlen ez a fogalom. Ezeken a területeken most olyan aszállyal néznek szembe az emberek, melyre 40 éve nem volt példa. A régió a klímakatasztrófa szempontjából különösen törékeny, és látható is, hogy a szélsőséges időjárás itt is tarol.

kép: dailymail.co.uk

Míg máshol a döbbenetes mennyiségű, rövid idő alatt érkező csapadék okozza emberek százainak halálát, Afrika szarvában és Kenyában éppen fordítva, a szárazság szedi áldozatait. Mostanra már három esős évszak maradt ki a területen.

Ez elképesztő méretű katasztrófát okoz. Etiópia egyes részein az iskolákat is bezárták, és a gyerekek fő feladata az állatok gondozása lett. Ez pedig nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a hatalmas szárazság miatt már most is milliók éheznek, állataik számára pedig sem elég élelem, sem elég víz nincsen. Az emberek elhullott állatok tetemei közt igyekeznek elhajtani a még élőket olyan területre, ahol némi élelemhez juthatnak.

kép: dailymail.co.uk

Az UNICEF adatai alapján csak Etiópiában 6 millió ember szorul segítségre, hiszen őket már a kormány sem tudja élelemmel támogatni. Szomáliában ez a szám már 7 millió, így a humanitárius és segélyszervezeteket, valamint a civileket is arra kérik, aki tud, segítsen az itt élőknek.

kép: dw.com

lead kép: dailymail.co.uk