Május 29. Szerda, Magdolna

21 ember életét követelték a földcsuszamlások Sao Paulo államban, Brazíliában

null

A brazíliai Sao Paulo államban is a vihar okozott gondokat, de míg Európában a szél, itt az eső a fő problémaforrás. A január utolsó hétvégéjén a területet sújtó heves esőzések ugyanis nem maradtak következmények nélkül.

Az esős évszakban a csapadék nem meglepő, de sajnos a mennyiségi eloszlás egyre szélsőségesebb, emiatt pedig egyre több komoly gondot okoz a víz. Azon túl, hogy áradásokkal kell számolni, melyben házak merülnek el, és a közlekedést is összezavarja, más problémák is vannak.

A heves esőzések hatására a talaj sok helyen lefolyósodik, és egyszerűen megindul, elsodorva bármit, ami rajta vagy az útjában van. A földcsuszamlások pedig Sao Paulo államban most 21 halálos áldozatot is követeltek.

Ahogyan a videofelvételen is látszik, sajnos a földcsuszamlásokra sem felkészülni nem lehet, sem igazán védekezni ellenük. A meginduló sárlavina több házat is maga alá temetett, a lakókkal együtt.

A tűzoltóság és a mentési szakemberek kitartó munkájának hála sokan előkerültek a sár alól, de sajnos a 21 halálos áldozat mellett 14 embert továbbra sem sikerült előkeríteni, túlélésükre pedig egyre kevesebb esély mutatkozik.

képek: Ratib Al Safadi - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

lead kép: FILIPE ARAUJO - AFP