Május 21. Kedd, Konstantin

100 lavina három nap alatt

Világidőjárás
2022. február 09. 14:00
null

Nálunk lassan tavasziasra fordul az idő, de Ausztriában, főleg a sípályák közelében a havazás az úr. Február 5-i hétvégén is nagy mennyiségű hóval gyarapodtak a pályák, ami egyrészt jó hír a téli sportok szerelmeseinek, másrészt sajnos komoly veszélyei is vannak.

A probléma a hóvastagsággal van, hiszen ilyenkor könnyebben alakulnak ki lavinák, melyek halálos erővel képesek letarolni bármit, ami elébük kerül. Ez történt a hétvégén is, mikor a hegyimentők szinte megállás nélkül voltak kénytelenek dolgozni.

kép: Leonhard Foeger, Reuters

Három nap leforgása alatt 100 lavina indult útnak, ami a szakemberek szerint példátlanul nagy szám. Érdemes tisztázni, hogy ha a hózuhatag nekiindult, akkor már megállítani nagyon nehezen lehet.

A döbbenetes mennyiségű lavina halálos áldozatokat is szedett. Eddig a hatóságok 9 halottról számoltak be. Sajnos több esetben a síelők voltak óvatlanok, néhány esetben azonban a hótömeg bizonyult kegyetlennek, és például kijelölt pályán haladó sífutókat sodort el – ebben az esetben egy idős házaspárt.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a havazások még folytatódnak, vagyis a lavinaveszély is fennáll. Ennek megfelelően a látogatókat és a sportolókat arra kérik, maradjanak a kijelölt területeken, így minimálisra csökkenthető a veszély.

képek és lead kép: shutterstock_

Ausztriaemberhaláléletlavina