Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Rekordhavazás Kaliforniában

Világidőjárás
2022. január 08. 11:00
null

Kaliforniát emlegetve az emberek többségének a napsütés, a meleg, adott esetben a pusztító tűzvészek és a vízhiány ötlik az emlékezetébe. Ez nem is csoda egy sivatagos terület esetében, de nem szabad megfeledkezni a hegyekről sem.

kép: hcabarbieri.it

A Sierra-Nevada hegység ugyanis itt is jelen van, nem is olyan kis mértékben, így bizony Kalifornia esetében is nyugodtan emlegethetünk havazást, sőt, akár kifejezetten durva méreteket öltő havazással is lehet számolni.

kép: watchers.news

Most is ez történt, egészen pontosan egy december 10 óta tartó időszakot él a hegység egy része, melyben elképesztő mennyiségű hó zúdul alá. Ennek megfelelően egy rekord is született, december 27-én 455 cm-nyi havat regisztráltak a Kaliforniai Egyetemen, a Berkeley-i Central Sierra Snow Laboratoryban a Donner Pass közelében.

Ezzel megdőlt az 1970-es rekord, igaz, “csak” 0,4 cm-rel. A hatalmas mennyiségű hó 102%-kal több, mint amennyi ilyenkor jellemzően hullani szokott a területen, és azt is érdemes megjegyezni, hogy a Sierra Nevada leghavasabb hónapjai közül három is az elmúlt 5 szezonhoz köthető.

kép: wattsupwiththat.com

A nagy mennyiségű hó egyrészt rémisztő, másrészt azonban a helyi vízügyi hatóságok számára kihívást is jelent. Ez ugyanis olvadásakor képes megfelelő szintre tölteni a szárazság nyomán szinte kiapadt víztározókat, amivel azután már igyekezhetnek jobban takarékoskodni, mint azt a múlt évben, években sikerült.

kép: cnn

lead kép: cnn

klímahegyemberrekordKaliforniahavazás