Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Ökológiai katasztrófát hozott a cunami Peru partjaira

null

Írtunk már arról, hogy a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán kitörése kivételesen hatalmas volt. Nem csak Tonga érezhette erejét, hiszen a levegőben terjedő lökéshullámot a műszerek még hazánkban is regisztrálták, de lökéshullám indult a tengeren is.

kép: Cris BOURONCLE AFP

A cunami Ha’apai partjait közel 10 méteres hullámokkal érte el, de a szökőár több más országot is érintett, köztük Perut, ahol két halálos áldozata is volt az 1,2-1,5 méteres szökőárnak. Emellett sajnos a part menti régiókban is kár keletkezett, nem is akármekkora.

kép: Carlos MANDUJANO - AFP

A Repsol vállalat La Pampilla finomítójának Ventanilla kerületében egy tanker éppen olajat rakott ki, mikor a lökéshullám elérte, és felborította a hajót. Mintegy 715 450 liternyi olaj ömlött a vízbe, elhozva ezzel Lima egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját.

Az olajszennyezés 18 000 négyzetkilométeren károsította, és károsítja most is mind a növény, mind az állatfajok széles skáláját, köztük a leginkább veszélyeztetett delfineket, oroszlánfókákat, cséreket, sirályokat és indákat.

kép: Carlos MANDUJANO - AFP

Azon túl, hogy több száz halász megélhetése került veszélye, az ország élelmiszer biztonságára is hatással lehet a katasztrófa, hiszen a tengeri élelmiszerek használata megnőtt, ezeket ugyanis nem érinti a nemzeteken átívelő ellátási láncok lassulása. A perui kormány éppen ezért sürgősen lépéseket vár a Respol vállalattól, valamint követeli, hogy a károkat térítse meg. A szennyezés megfékezésére a szükséges intézkedéseket már elkezdték a szakemberek, de ez nem kisebbíti az eddig bekövetkezett katasztrófa mértékét.

kép: EyePress News - EyePress via AFP

lead kép: EyePress News - EyePress via AFP