Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Melegrekordok Alaszkában december végén

Világidőjárás
2022. január 07. 11:00
null

Rekorddöntögetésből nem volt hiány az új év első napjaiban és az ó év utolsóiban sem. Kínában -46°C alatti hőmérsékleteket regisztráltak, miközben Spanyolországban 27°C-ig is emelkedett a hőmérő higanyszála.

Alaszkában is rekordok születtek, ezúttal azonban nem a megszokott irányba, azaz nem hideg rekordokkal, hanem meleg rekordokkal kellett számolni. Az alaszkai Kodiak Tide Gauge területén december 26-án sikerült 19,4°C-ot rögzíteni.

Ez az 1984-es december 26-án rögzített rekordot döntötte meg, ráadásul nem is kevéssel. Rekorddöntés jellemzően 1-2°C-kal vagy még kevesebbel szokott létrejönni, most azonban 11,7°C-kal mértek magasabb hőmérsékletet a szakemberek az előző csúcstartóhoz képest!

Eközben Alaszka más területein nem tombolt a tavasz, hanem éppen fordítva, a télnek nagyon is megfelelő hőmérsékletek uralkodtak.

Panhandle területén -21,6°C-ot regisztráltak december 26-án, ami összevetve a meleg rekorddal kifejezetten meglepő. Egyrészt a két terület nincsen olyan messze egymástól, másrészt alapvetően Alaszka legenyhébb klímájával rendelkező vidékről van szó.

képek és lead kép: pixabay

melegtélAlaszkaUSAhidegtavasz