Május 29. Szerda, Magdolna

Már 25 halálos áldozata van a Dél-Afrikában tomboló ítéletidőnek

null

Dél-Afrika számára az elmúlt napok, hetek nem teltek éppen eseménytelenül. KwaZulu-Natal tartományban a szélsőséges időjárási események szép számban képviseltetik magukat. A heves szél, a jégverés és a nagy mennyiségű csapadék is megmutatta már magát.

kép: KZNCOGTA

Ez utóbbi komoly áradásokat is kiváltott a területen. A heves esőzések hatására nem csak villámáradásokkal kellett számolni, hanem azzal is, hogy több folyó kilépett a medréből. Az uThukela és a Klip folyók is megáradtak.

A két folyó mellett élők pedig megtapasztalhatták a víz erejét. Mintegy 100 családot kellett kiköltöztetni, mert otthonaikat ellepte a víz. Több középület és hidak is megsérültek.

A helyi hatóságok a mentési munkálatok mellett a gátak megnyitását is kénytelenek voltak elrendelni. az árvízkapuk kinyitásával vizet eresztenek le a Vaal-gátból, ahol a vízszint 108,5%-os volt, és a Bloemhof-gátból, amely 109%-os. Ez természetesen a folyók gátak utáni szakaszán árhullámot eredményez, így az itt lakókat felszólították, hogy készüljenek fel az esetleges kitelepítésekre.

A zord időjárási helyzet KZN tartományban december eleje óta tart. Ezen időszak alatt összesen 25 ember vesztette életét, miközben két személyt továbbra is keresnek a hatóságok.

képek és lead kép: Al-Imdaad Foundation