Április 27. Szombat, Zita

Malawi áramtermelése összeomlott az Ana ciklon nyomán

Világidőjárás
2022. január 28. 14:00
null

Malawi január 24-én kénytelen volt szembenézni Ana dühével. A trópusi ciklon ekkor ért partot a területen, és hatalmas mennyiségű csapadékot zúdított alá, amivel nem igazán tudtak mit kezdeni sem a helyi hatóságok, sem maga a természet.

kép: REUTERS-Eldson Chagara

A kiterjedt áradásokban 2 ember vesztette életét, mintegy 60 sérültet tartanak nyilván. A hatóságok eddig 546 ház esetében igazolták a víz romboló hatását, mely kisebb, vagy nagyobb mértékben érintette az épületeket. További 115 ingatlan pedig teljesen megsemmisült.

kép: Malawi Red Cross Society

A kiterjedt áradások hatással voltak az áramellátásra is. Ezúttal azonban nem a kidöntött villanyoszlopok okozták a gondot. A vihar miatt az Electricity Generation Company kénytelen volt valamennyi erőművét leállítani, így az ország energiatermelése 30%-ra esett vissza – ez pedig kiterjedt és hosszú áramszüneteket okozott.

A termelés mostanra helyreállt ugyan, de az erőművekben is keletkeztek károk, köztük az ország egyik legnagyobb vízerőművében, ahol az egyik gát sem úszta meg épségben az áradások rombolását.

kép: Gerald Nthala-via REUTERS

Ana az Indiai-óceán délnyugati részének első nevezett vihara 2022-ben, de olyan sokáig nem marad egyedül. Február 2-re már várható a második nevezett vihar, mely Madagaszkárt fenyegeti, ahol Ana is kiterjedt rombolást hajtott végre.

kép: Malawi Red Cross Society

lead kép: Malawi Red Cross Society

vízviharesőáramMalawiáradás