Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Két hónapnyi eső egyetlen nap alatt Ománban

Világidőjárás
2022. január 14. 14:00
null

Az Ománi Szultánság a csapadék kapcsán sokkal gyakrabban néz szembe azzal a ténnyel, hogy nincs elegendő eső, mint azzal, hogy túlságosan is sok van. De a szélsőségek felé csúszó időjárás az áradásokat kiváltó esőzésekből is többet ad majd.

kép: MOHAMMED MAHJOUB - AFP

A szultánság fővárosa, Maszkat január 4-én heves esőzéssel volt kénytelen megbirkózni. Az intenzív csapadékhullás ugyan nem tartott sokáig - mindössze néhány órán át -, de ennyi is bőven elegendő volt ahhoz, hogy tetemes mennyiségű eső érkezzen a területre.

Egészen pontosan 110 mm csapadékot jelent, ami elsőre talán nem tűnik olyan nagyon soknak, de ez két hónapnyi átlagos januári csapadékmennyiség a területen!

A víz természetesen komoly áradásokat eredményezett, mely bőven adott munkát a tűzoltóknak és sajnos a mentősöknek is. Az áradásokban sok ház rongálódott meg, és számos jármű egyszerűen elakadt a vízben, rosszabb esetben elsodorta azokat az áradás.

kép: timesofoman.com

45 embert voltak kénytelenek evakuálni az esőzések nyomán a fővárosban, de még a gyors reagálás ellenére is 6 halálos áldozattal kellett számolni.

kép: Arab Storms

lead kép: MOHAMMED MAHJOUB-AFP

vízesőOmánemberáradáshalálélet