Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Irgalmatlan pusztítást végzett a Rai szupertájfun a Fülöp-szigeteken

Világidőjárás
2022. január 05. 11:00
null

Míg Európa nagy részén az emberek, ha csak tehetik, a két ünnep közötti időszakot, sőt, az ünnepek előtti napokat is szabadsággal töltik, pihennek és készülődnek, a Fülöp-szigetek lakóinak nem adatott meg ez a lehetőség.

Persze a szabadságolások itt is megvalósíthatóak voltak, azonban Rai, vagy Odett néven is ismert tájfun erősen megkeserítette a karácsonyi és az azt pár nappal megelőző időszakot. Rai ugyanis elképesztő erőt ért el, szupertájfunként tombolt a szigeteken, december 21-én hozva el a pusztulás legnagyobb mértékét.

kép: Philippine Red Cross

Az előzetes becslések alapján a viharrendszer több, mint 1 millió embert érintett közvetlenül, mely elképesztően magas szám. Ebből közel fél millióan voltak kénytelenek elhagyni az otthonaikat, és máshol keresni menedéket a vihar tombolása elől.

kép: IFRC Asia Pacific

Mintegy 28 000 magánépület szenvedett komoly károkat, ebben azonban nincsenek benne azok az épületek, melyek “csak” kisebb károkat szenvedtek, azaz még lakhatóak, vagy használhatóak maradtak. A rombolást azonban jól mutatja, hogy a hivatalos adatok szerint 260 000 iskolaépület szorul majd kisebb – nagyobb felújításokra a vihar nyomán.

A tájfun 55 utat tett járhatatlanná, 4 hidat pedig olyannyira megrongált, hogy azokon a közlekedés nem lehetséges. 4 repteret is le kellett zárni a tombolás idejére, ezek közül legalább 3 már újra fogad gépeket. Ugyancsak le kellett zárni 122 kikötőt a vihar tombolásának idejére.

kép: IFRC Asia Pacific

A hivatalos és a helyi médiában a hatóságok által közölt adatok jelentős eltérést mutatnak a halottak számának vonatkozásában. Hivatalosan 156 áldozatot említettek nem sokkal a vihar elvonulása után, de a helyi rendőrség már akkor 375 halálos áldozatról számolt be. Az adatok azonban sajnos messze nem biztosak, valószínűleg sokat emelkednek még, hiszen sok szigetet, várost és kisebb települést sokáig nem sikerült megközelíteni, hiszen a vihar számtalan magán és állami hajót is eltüntetett.

kép: Philippine Red Cross

lead kép: Philippine Red Cross

viharesőtájfunpusztításhurrikánszél