Július 13. Szombat, Jenő

Heves esőzések árasztják el vízzel Szumátrát és Malajziát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Indonéziában, akárcsak Malajziában a heves esőzések komoly gondokat és fennakadásokat okoznak. Szumátra szigetén eddig mintegy 24 000 embert kellett kitelepíteni, és sajnos már két halálos áldozattal is lehet számolni.

Az ok, hogy az esőzések nyomán a sziget szinte valamennyi folyója kilépett a medréből, és sok helyen 1 méternél is magasabban lepte el a környezetét, a házakat és a termőterületeket is.

Komoly gondot jelent az a tény is, hogy Szumátrán kiterjedt erdőirtások voltak és vannak, hogy helyet adjanak a olajpálma-ültetvényeknek. Ez pedig azt eredményezi, hogy az erdő sem képes magába zárni a víz egy jelentős részét, vagyis a rombolás jelentős.

A helyi meteorológiai intézet szakemberei ráadásul nem sok jóval kecsegtetnek, hiszen az előrejelzések szerint az esőzések még több hétig is elhúzódhatnak, ráadásul hevességük sem csökken.

Malajzia sem járt sokkal jobban, ott is az eső okoz gondokat, ám a kitelepített emberek száma mostanra eléri a 70 000-et, valamint legalább 50 halálos áldozattal is számolni kell.

képek és lead kép: Kiki Cahyadi - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP