Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Hatalmas hóvihar tette fehérré Athént és több szigetet is

Világidőjárás
2022. január 26. 14:00
null

Valahogy úgy tűnik, hogy a havas tél csak idehaza marad vágyálom. Törökország után most egy másik kedvelt turistacélpont, Görögország is hirtelen erős lehűléssel, és kiterjedt, heves havazással volt kénytelen számolni a napokban.

kép: Nikolas Kokovlis - NurPhoto - NurPhoto via AFP

Tény, hogy a görög emberek számára nem szokatlan a hó. Már persze akkor, ha a hegyekben, vagy az ország északi részén élnek. A déli területeken, pláne az Égei-tenger szigetvilágában azonban a havazás ritka vendég. Most mégis ezt a területet érintette a jelenség.

kép: Louisa GOULIAMAKI - AFP

A hirtelen, erőteljes lehűlés után a hó is ellepte a déli területek egy részét, köztük a fővárost, Athént is, a szigetvilág egyes részeiről nem is beszélve. A havazás ráadásul heves volt, tekintélyes mennyiségű fehér leplet hagyott maga mögött.

Mikonosz szigete is havazásra ébredhetett Január 23-án, ami kifejezetten ritkának tekinthető a szigeten. A jelentős mennyiségű hó és a hideg együtt már komoly veszélyt jelentett az ehhez egyáltalán nem szokott emberek számára.

kép: Theodore Nikolaou - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

Ennek megfelelően a helyi hatóságok SMS-ben tájékoztattak minden polgárt Athénban és környékén, hogy intenzív havazás várható pár órán belül, így ha csak megoldható, senki ne menjen az utcákra, ne induljon útnak, hiszen a havas utakon való közlekedésben itt nem igazán szerezhetnek gyakorlatot az emberek.

kép: Theodore Nikolaou - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

lead kép: Nick Paleologos - SOOC - SOOC via AFP

klímahóviharGörögországAthénhavazás