Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Elszunnyadt a Cumbre Vieja, a La Palma vulkánja - véget ért a rémálom

Világidőjárás
2022. január 04. 11:00
null

85 nap. Ennyi ideig tombolt ésöklendettizzó, folyékony kőzetet aCumbreViejaa környezetére. 2021 december 25-én azonban hivatalosan is vége szakadt a helyiek rémálmának, a La Palma vulkánja elszunnyadt.

kép: INVOLCAN

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy most a veszély is megszűnt, hiszen az olvadt kőzet szilárdulására még sokat kell várni, és a mérgező gázok is még hosszú ideig lehetnek jelen a vulkán környezetében.

kép: edition.cnn.com

ACumbreViejaörökre megváltozott, és megváltoztatta La Palma szigetét is. Új vulkán keletkezett, mely 200 méterrel magasodik a terület fölé (1100 méterestengerszintfeletti magassággal), és 6 kráterrel is rendelkezik. Emellett a kiömlő láva néhol 70 méteres rétegben takarja el az eddig ismert felszínt.

2988 épület, köztük magánházak, gazdasági épületek, középületek és egyéb építmények tűntek el a térképről. 370 hektáron semmisült meg a termés, ezen belül is több, mint 228 hektáron a banán, mely a sziget bevételeinek 50%-át adja.

kép: thepigeonexpress.com

A becsült károk mértéke eléri az 1 milliárd dollárt, de a kormány a szigetlakókat biztosította róla, hogy az újjáépítés nem várat magára. Most a helyiek megkönnyebbülést és reményt érezhetnek, de örömet, boldogságot a pusztítást látva aligha. Szerencsére a La Palma vulkánja sem sérülteket sem halálos áldozatokat közvetlenül nem követelt.

kép: playcrazygame.com

lead kép: hellocanaryislands.com

vulkánLa Palmapusztításemberélet