Április 27. Szombat, Zita

Egyes kategóriájú ciklonnal nyitotta az évet Ausztrália partvidéke

Világidőjárás
2022. január 08. 08:00
null

Ahogyan a Fülöp-szigetek, úgy Ausztrália sem éppen ilyen újévi meglepetésre számított, vagy inkább nem ilyet szeretett volna. Hiszen Seth nem csinált titkot abból, hogy közeledik, és december 31-én el is érte az 1-es kategóriát az Ausztráliát érintő viharrendszerek skáláján. Ezzel pedig a szezon 4. nevezett vihara lett.

kép: AAP

Seth azonban viszonylag kegyes volt a szárazfölddel, mert bár erős ciklon, mégsem érte el a partokat, pusztán “csak” megközelítette őket. Hogy ez mire volt elég?

kép: watchers.news

Mivel ereje nem csekély, Seth számára már a közelítés is elegendő volt ahhoz, hogy gigászi hullámokat és abnormálisan magas dagályt okozzon a part menti területeken. Ennek következtében 14 strandot kénytelenek voltak lezárni a helyi hatóságok.

A dagály azonban ennél is nagyobb gondot okoz, hiszen benyomulva a szárazföldre áradásokat vált ki, mely jelen esetben sós vízzel történik, ez pedig tovább rontja az amúgy sem fényes helyzetet.


kép: nokiamobilephonenews.co.uk

Az erőteljes dagály nyomán Queensland államban több utat is le kellett zárni, sőt, a mentőhelikopterek bevetésére is szükség volt, mivel 5 ember a víz fogságában rekedt. Bár Seth viszonylag gyorsan veszített erejéből, a rendszer maradványai a héten még sok kellemetlen és komoly anyagi kárral járó helyzetet hozhatnak a part menti területek számára.

kép: abc.net.au

lead kép: JMA-Himawari-8, Zoom.Earth, TW

viharklímaesőciklonemberAusztráliaszél