Június 21. Péntek, Alajos

Egy évnyi eső három nap alatt Ausztráliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztráliában a szélsőséges időjárási jelenségek kicsit sem ritkák. Hiszen volt, hogy majd’ egy teljes évig lángokban állt a fél kontinens és a ciklonok is gyakori vendégei a területnek.

Most Dél-Ausztrália került komoly bajba, mikor is január 21 és 23 között esőzésekkel nézett szembe. Ebben a három napos időszakban több helyen is az éves átlag csapadékmennyiséget is meghaladó eső zúdult le.

A problémát egy kifejezetten lassan haladó, alacsony nyomású rendszer okozza, mely trópusi, nedves levegőt szállít, és előszeretettel szabadul meg annak csapadéktartalmától.

Az esőzések mértéke elképesztő. Az Eyre-félsziget területén volt, ahol 320 mm csapadékot sikerült rögzíteni három nap leforgása alatt úgy, hogy a terület éves átlag csapadékmennyisége 300 mm körül szokott alakulni.

Természetesen az ekkora mennyiségű víz nem képes nyom nélkül eltűnni. A kiterjedt áradásokban sok utat le kellett zárni, sok pedig egyszerűen megsemmisült, ezzel pedig számos település elérhetetlenné vált. Személyi sérülésekről és az anyagi károk mértékéről egyelőre nem érkeztek hírek.

képek: SASES

lead kép: Leigh Fitzgerald