Június 16. Vasárnap, Jusztin

Cody Fijin pusztít

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Cody a déli-csendes-óceáni ciklonszezon második nevezett vihara, január 10-én érte el a ciklon kategóriát, és a szakemberek árgus szemekkel figyelték haladását. Nem is csoda, hiszen Fiji felé tartott rendíthetetlenül.

Végül azonban a ciklon megkegyelmezett a szigeteknek, már persze ami a landolást illeti. Sajnos egyre többször láthatunk arra példát, hogy a pusztító hatásokhoz a ciklonoknak, hurrikánoknak és tájfunoknak nincsen szüksége ahhoz, hogy landoljanak.

Bőven elegendő az is, ha csak megközelíti a szárazföldet, ahogyan azt Cody is tette Fiji-vel. A heves szelek és a kitartó, hatalmas mennyiségű csapadékot hozó viharok így is óriási károkat okoztak.

Egy ember meghalt, és több, mint 100 embert kellett sürgősséggel evakuálni, ami nem volt egyszerű, tekintve, hogy az esőzések kiterjedt áradásokkal is együtt járnak. A magas feszültségű vezetékek sem bírják a terhelést, a szakemberek pedig a javítási tempót. Ennek köszönhetően a sziget vezetése felhívta a figyelmet, hogy aki leszakadt vezetéket lát, lehetőleg széles ívben kerülje el azt, és semmi esetre se közelítse meg.

A területen az iskolákat is be kellett zárni, és egészen addig nem is nyitják meg őket újra, míg a vészhelyzet el nem múlik. Erre pedig sajnos akár még sokat kell várni, hiszen Cody egyelőre a víz felett tartózkodik, és erősödhet. De még ha gyengül is, maradványai akkor is komoly fennakadásokat okozhatnak a következő napokban.

képek és lead kép: NDMO Fiji