Május 23. Csütörtök, Dezső

Brazília - szükségállapotot hirdetett több, mint 500 város - aszály és áradás az ok

null

Brazília számára az elmúlt hetek heves esőzései kifejezetten nagy gondokat okoztak, és okoznak még most is. A legsúlyosabban Bahia állam érintett, de jelenleg is 349 városban van szükségállapot.

Az ország bányászati hivatala pedig közzétette azt is, hogy a fellelhető 36 bányagát mindegyike rendkívüli terhelésnek van kitéve. Ez azért fontos, mert eddig már két gát átszakadt, mely katasztrofális helyzetek idézett elő.

Az elmúlt néhány napban az állam összesen 15 halálos áldozatot jelentett, emellett szintén csak az elmúlt néhány napban közel 100 000 embernek kellett elhagynia az otthonát, mert az komoly vízkárokat szenvedett, vagy egész egyszerűen elmerült.

Rendkívül komoly gondot okoznak a földcsuszamlások is, azon túl, hogy a meginduló hegyoldalak házakat temetnek maguk alá, az is veszélyes, hogy a víztározókba omlanak. Azok ugyanis az esőzések miatt már most is tele vannak, így a beömlő földmennyiség keltette hullámok áttörik a gát tetejét, adott esetben pedig elpusztíthatják magát a gátat is.

Jelenleg az országban 549 városban van szükségállapot. Ezek közül 349 a víz miatt volt kénytelen bevezetni ezt a helyzetet. 200 város azonban Rio Grande du Sul államban éppen a szélsőséges aszály miatt volt kénytelen ugyan azt a helyzetet meghirdetni.

képek és lead kép: Douglas MAGNO - AFP