Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Brazília az esőben fuldoklik, a szokott mennyiség hatszorosa hullott le Bahia államra

null

Északkelet Brazíliában található Bahia állam, ahol decemberben a heves esőzések okoztak elképesztően hatalmas károkat. Eddig 18 halálos áldozatról lehet tudni, de az otthonaik elhagyására kényszerült emberek száma meghaladja a 35 000-et is.

kép: Joao Paulo GUIMARAES - AFP

A december hónapban szokásos csapadékmennyiség hatszorosa (!) keserítette meg a helyiek mindennapjait Bahia államban. Már a csapadék puszta mennyisége is igen komoly áradásokat eredményezett, de itt nem állt meg a történet.

kép: AFP FOTÓ - BAHIA ÁLLAMI KORMÁNYZAT - FERNANDO VIVAS

December 25-én az Igua gát összeomlott a rettenetes mennyiségű víz miatt, és elöntötte az alatta elhúzódó településeket. A lakosságot emiatt evakuálni kellett, többek közt a 22 000 lakosú Itambe városból is.

Jussiape gátja sem bírta sokkal tovább. Az itteni építmény összeomlása december 26-án következett be, itt a lakosságot azonban még idejében elkezdték kiköltöztetni. A két gát mintegy 100 km-re van egymástól.

kép: RICARDO DUTRA - AFP

A tűzoltók megfeszített munkával igyekeztek az embereket kimenekíteni az elárasztott területekről, ahol sokszor a házak teljes egészében elmerültek a vízben. December 26-ra azoknak a városoknak a száma, melyek kénytelenek voltak szükségállapotot hirdetni a víz miatt 72-re emelkedett, ezek közül 58 válságban van.

kép: RICARDO DUTRA - AFP

lead kép: RICARDO DUTRA - AFP