Május 2. Csütörtök, Zsigmond

-46,9°C Kína északi részén, fehér szmogba burkolózott városokkal

Világidőjárás
2022. január 05. 14:00
null

Idehaza sem a karácsony, sem a szilveszter nem telt nagy hidegben. Sőt, az új év első napján mind az országos, mind pedig a fővárosi meleg-rekord is megdőlt. De nem mindenhol volt ilyen kellemesen tavaszi az időjárás.

kép: world-today-news.com

Kína északi részén egy erőteljes hidegfront száguldott végig, mely olyan alacsony hőmérsékleteket eredményezett, amikkel idehaza mi sohasem találkozhattunk. Belső- Mongóliában, Kína egy autonóm területén -46,9°C-ot regisztráltak.

kép: oddizzi.com

Ez az irgalmatlan hideg a legtöbb embert arra késztette, hogy ki se dugja az orrát a lakásából, de persze azért enni kell. A boltokban az élelmiszerek mennyiségét jelentősen növelték, de aki útra kelt, az így is nagy veszélynek tette ki magát.

Az utak ugyanis jegesek voltak, ami nem meglepő ilyen hidegben, de ráadásul köddel is számolni kellett. A tejfehér fagyos levegőben pedig 100 méter alá csökkent a látótávolság.

kép: mongolia-trips.com

Ha mindez még nem lenne elég, akkor azzal is számolni kellett, hogy a városokban a szmog tovább rontja a helyzetet. Ennyire hideg jellemzően szélcsendes időszakban jelentkezik, ha pedig a levegő nem mozog, a szmog is erőteljesebben jelentkezik. Jelen esetben a csontfagyasztó hideg fehér szmogba burkolta a városokat.

kép: Shutterstock

lead kép: Chantal de Bruijne - Shutterstock

Mongóliatélfagyhidegjég