Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

1,8 méternyi hó és jég roppantja össze sorra az épületeket Alaszka Yakutat településén

Világidőjárás
2022. január 18. 11:00
null

Az Egyesült Államok északi részét az utóbbi hetekben hideg-betörés kerítette hatalmába, és tetemes mennyiségű hóval is számolniuk kellett. Tény ugyan, hogy Alaszka például nem kifejezetten lepődik meg némi havazás láttán, de azért itt is vannak határok.

kép: dvidshub.net

Most Yakutat település került nagyon nehéz helyzetbe, kénytelenek voltak katasztrófahelyzetet hirdetni. A település a fő útvonalaktól távolabb helyezkedik el, ez telente alapvetően gondot jelent.

kép: adn.com

Most azonban néhány nap leforgása alatt mintegy 1,8 m-nyi hó lepte be a környéket. Ez technikailag elérhetetlenné tette a települést, de még ennél is nagyobb gond, hogy a hó súlya miatt az internet és a telefonkapcsolat is megszakad.

A havazás mostanra esőzésbe váltott, de a hőmérséklet továbbra is fagypont alatti, ennek megfelelően jégréteg képződik a havon, mely annak súlyát csak tovább növeli. A városban a régebbi, rosszabb állapotban lévő épületek már feladták a harcot, és sorban omlottak össze, többek közt maguk alá temetve a város katasztrófavédelmi járművét is.

kép: U.S. Army National Guard photo by Dana Rosso

Mostanra azonban a hó súlya a jó állapotban lévő épületeket is kritikusan terheli. Az iskola, a helyi halüzem és az egészségügyi intézmény is kénytelen volt bezárni, mivel a hó terhelése miatt az épületekben tartózkodni életveszélyessé vált. De hasonló a helyzet több lakóházban, és a település üzleteiben is, így pedig veszélybe került az élelmiszer és a tüzelőanyag ellátás is. A területre a Nemzeti gárda és a katonaság is megérkezett, hogy a rendkívüli mennyiségű havat segítsenek eltakarítani.

kép: U.S. Army National Guard photo by Dana Rosso

lead kép: newsxpres.com

Alaszkaembervároséletsúlyhavazás