Május 2. Csütörtök, Zsigmond

10 méteres szökőár Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán után Ha'apai-szigeteken

Világidőjárás
2022. január 19. 11:00
null

A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkánnal kapcsolatosan sok hírt lehetett már olvasni. A kitörés gigászi méreteket öltött, a műholdképek tanúsága szerint a hamuoszlop mostanra valahol 30 és 39 km-es magasságnál járhat.

Tudjuk, hogy cunamit is elindított a kitörés, ahogyan azt is, hogy a lökéshullám, melyet a vulkán generált kétszer is körül járta a bolygót. Mivel a tengerfenéken futó kábelek megsérültek, Tonga számára a külvilág szinte elérhetetlen, bár az internet és a mobiltelefon szolgáltatásokat igyekeztek helyreállítani, de még az áramellátás is erősen ingadozó.

A kitörés cunamit indított el, mely Dél-Amerika partjainál 1,5 méteres volt, azonban Ha'apai-szigeteken – mely Tonga központi részén található, és több sziget, szigetecske és zátony alkotja – a cunami a becslések szerint 5-10 méteres magasságot is elérte.

A gyilkos hullám a szigetekre mintegy 500 méteres mélységig hatolt be. A helyi haditengerészet szerint elképesztő pusztítást okozva az 5419 összesített lakosságú Ha'apai – szigeteken.

Megerősítették, hogy a szigeteken egy brit állampolgárságú 50 éves nő meghalt, mikor a cunami elől igyekezett a kutyáját megmenteni. Peru területén 2 halálos áldozatot követelt a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán által életre hívott gyilkos hullám.

képek: EyePress News - EyePress via AFP

lead kép: Mary Lyn FONUA - AFP

vulkánvízemberkitöréshaláléletcunami