Június 24. Hétfő, Iván

Váratlan és kegyetlen kitörés a Semeru vulkánon - 22 halálos áldozat már van, 27 embert még keresnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Két nappal aSangayvulkán hirtelen kitörését követően egy másik tűzhányó is kegyetlen meglepetéssel “kedveskedett” a környezetében élőknek. Ez pedig nem más, mint aSemeru, mely Kelet-Jáván található.

A kitörés intenzitása magas volt, december 4-én történt, és lávafolyamokat valamint gyilkos lahárokat, azaz forró iszapáradásokat is eredményezett, melyek a 30 km-el távolabbi falvakat is elérték.

A kitörés során 15 km-es magasságot meghaladó hamufelhővel kellett számolni, mely a napot is eltakarta, éjjeli sötétségbe burkolva a hulló hamu által egyébként is ijesztő képet festő területet.

A kitörésre nem számítottak a helyiek, ennek megfelelően csak az esemény kezdete után menekültek az emberek. Ezrek hagyták el otthonaikat, igyekeztek menteni értékeiket, de sajnos ez nem sikerült mindenkinek. Eddig 22 halálos áldozattal lehet számolni, az emberek többségét alahárokragadták magukkal. 27 embert keresnek a hatóságok, és eddig 67 sérültet szállítottak kórházba, többnyire égési sérülésekkel.

3000 ház és 38 iskola semmisült meg a kitörés során, hidak és utak rongálódtak meg, így a mentési műveletek is nehézkesen haladnak. Két eltűnt személyt szinte láttak a hatóságok, mivel mobiljuk fénye felderengett a hullóhamurengetegenkeresztül, de nem tudták megközelíteni őket, mivel a talaj még mindig nagyon forró volt.

képek és lead kép: AP Photo-Trisnadi