Május 23. Csütörtök, Dezső

Újabb, immár a harmadik légköri folyó rombolja Brit Columbiát

null

Kanadának idén kijut az extrém időjárási eseményekből. A helyszín pedig többnyire Brit Columbia. Nyáron itt sikerült az elképesztő, 49,6 °C-os hőségrekordot felállítani, nem sokkal később pedig a város, ahol a meleget regisztrálták porrá égett.

kép: NOAA-GOES-17, RAMMB-CIRA,

Mostanában a légköri folyók keserítik meg a helyiek életét. Ezek a viszonylag keskeny sávon jelentkező áramlások hatalmas mennyiségű csapadékot szállítanak az érintett területekre, ami kiterjedt áradásokat okoz.

kép: Gian Paolo Mendoza-CBC

Brit Columbia esetében az elmúlt mindössze 7 napban három ilyen jelenség is megfigyelhető volt, a harmadik éppen november 30-án. Most is jelentős mennyiségű, az alacsonyabban fekvő területeken mintegy 120 mm, míg a magasabb részeken akár a 200 mm-t is meghaladó csapadékkal lehetett számolni.

Ez a hegyekben részben hó formájában érkezett, de ez sem jelenti azt, hogy legalább az áradásokkal nem kellene számolni, hiszen a hóolvadás tovább duzzasztja az amúgy is jelentősen túlterhelt folyókat.

kép: Carly Thomas-CBC

Az állam területén a földcsuszamlások és a kiterjedt áradások már az első légköri folyó megjelenése után jellemzőek voltak, a mostani csapadék pedig csak ront a helyzeten. Mindemellett a hóolvadás sajnos a lavinák kialakulásának lehetőségét is jelentősen megnöveli.

kép: Government of B.C.

lead kép: BC Transportation