Június 19. Szerda, Gyárfás

Több, mint fél magyarországnyi területet pusztított el a víz Indiában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Indiában a heves esőzések nem jelentenek különösebb meglepetést. Sajnos azonban a klímakatasztrófa erre is hatással van. A csapadék mennyisége az extrém értékek felé csúszik, és ez bizony a mezőgazdaságra, ezen keresztül pedig az élelmiszer-biztonságra is rányomja bélyegét.

kép: The Quint

Az idei év pedig különösen kegyetlen volt a csapadék tekintetében. Nem csak azért, mert a szárazság is igen sok helyen pusztított, hanem azért is, mert például október és november során 102 %-nyi többletcsapadékkal lehetett számolni.

kép: downtoearth.org.in

Ezek a hatalmas mennyiségek már bőven elegendőek ahhoz, hogy villámáradások révén rombolják a területeket, de a folyók sem igen tudnak mit kezdeni ilyen mértékű víztöbblettel. Az eredmény pedig kiterjedt áradások sorozata.

Persze ilyenkor nem csak a víz okoz gondot, hanem az elsodort, összeszedett törmelék is, mely bizony már önmagában is komoly károkat képes okozni. De a víz a termőterületeken is rombol, a termény pedig elpusztul.

kép: PTI

Ez 2021-ben India számára 50 000 négyzetkilométernyi termőterületet jelentett, azaz több, mint egy fél Magyarországnyi területen pusztult el a termés. Azon túl pedig, hogy ez a gazdálkodásból élő emberek tömegeit tette tönkre, az élelmezésbe is beleszól.

kép: PTI

lead kép: ANI