Június 13. Csütörtök, Anett

Svédországban mérték az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét Európában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nos, meleg éppen nálunk sincsen, hiszen mostanra bőven elfér a sapka, a sál és a kesztyű is a kabátok mellé, főleg a reggeli órákban. De ahogyan haladunk észak felé, a helyzet egyre csak fagyosabbá válik.

kép: pixabay

Svédországban a tél idén már hozott egy - két kifejezetten hideg reggelt, de most,Naimakkamérőállomáson, Lappföldön, december 7-én reggelre –40,9 °C-ig zuhant a hőmérő higanyszála.

Ez az adat mártúlvan a csípős kategórián, de itt még nem állt meg a dolog. Idehaza jellemzően a kora reggeli órák a leghidegebbek. Ez mindenhol így van, hiszen mikor a Nap megmutatja magát, de még nem melegíti fel annyira a levegő alsórétegeit, akkor mérjük a legfagyosabb hőmérsékleteket.

Naimakka területén azonban ebben az időben a nappal abban az értelemben, hogy a Nap is az égen tündököl mindössze egyetlenegy óráig tart. A napfelkelte dél körül alakul ki, ennek megfelelően ilyenkor van a leghidegebb. Az említett minimum ezért a hajnali órák után tovább esett.

Végül -43,8 °C-onállapodott meg a hőmérséklet, ez pedig 1986 óta a mért leghidegebb hőmérséklet decemberben Svédországban, ráadásul Európa eddigi legalacsonyabb hőmérséklete, amit idén mérni lehetett.

képek és lead kép: shutterstock