Június 16. Vasárnap, Jusztin

Özönvíz Ausztráliában - novemberben 57%-kal több volt a csapadék, mint szokott

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A november nem csak Canberra számára hozott nagy mennyiségű csapadékot. Ausztrália fővárosa mellett több állam is rekordokat jelentett, sőt, a legkisebb kontinens egészét tekintve is kivételesre sikerült a 2021-es november.

kép: Brad Smith

Szerencsére most csak a november babrált ki a szárazfölddel, de így is sikerült 2010 óta a legcsapadékosabb tavaszt produkálnia az időjárásnak. A szeptember kissé szárazabb, az október pedig kissé nedvesebb volt az átlagnál.

kép: abc.net.au

A november azonban belehúzott. A hosszú távú átlaghoz képestQueenslandpéldául 78%-os túlteljesítést regisztrálhatott a csapadék terén a hónapban. Új-Dél-Wales 69%-kal “úszta meg” a hónapot, míg például Tasmania “csak” 18%-kal kapott több csapadékot a szokásosnál.

Ausztrália egészét tekintve is elmondható, hogy a hosszabb távon vizsgált átlagokhoz képest az idei november 57%-os többletcsapadékkal “kedveskedett” a kontinensnek, komoly károkat és rombolást okozva a szárazföldön.

kép: Adam Apple

2010-óta a legcsapadékosabb tavasz volt ez az ország történetében, de több, mint 120 éve nem regisztráltak ilyen hatalmas csapadékmennyiséget novemberben - utoljára 1900-ban volt ennél némileg magasabb a mért adat.

kép: BOM

lead kép: globalbreaking.org