Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Óvatosan a síeléssel - már volt halálos lavina az Alpokban

Világidőjárás
2021. december 09. 14:00
null

A tél most kedves volt, hiszen viszonylag korán megtapasztalhattuk azt a fehér nyugalmat, amit csak a hófödte tájak látványa jelenthet az ember számára. Idehaza is alakul már a hóvastagság, de a magasabb régiókban már rég a hó az úr.

kép: pixabay

Ez azért a hazai csúcsok esetében még túlzás, de Ausztriában, vagyis az Alpok magasabb területein mindenképpen így van. A síszezon javában tart, a sportolók pedig örömmel veszik birtokba a fehér lejtőket.

kép: pixabay

Csakhogy azért a havazás mindig hoz magával gondot is, ebben az esetben ez a lavinaveszély. A gyilkos hóáradathoz kapcsolódó figyelmeztető rendszer egy 5 fokozatú skála, melyről most az Alpok lejtőin többnyire a kettes fokozat van érvényben.

A terület harmadán azonban a 3-as figyelmeztetés van érvényben, mely már a “jelentős” veszélyre hívja fel a figyelmet, és arra is rámutat, hogy egyetlen átsikló ember elindíthatja a lavinát.

kép: pixabay

Mostanra már lavinabalesettel is számolni kellett a havas lejtőkön. Salzburg tartományban egy 11 fős csoportot sodort el egy hatalmas lavina. A hegyimentőknek minden embert sikerült megtalálni, ám ketten még a helyszínen, egy ember pedig a kórházban belehalt a sérüléseibe.

kép: shutterstock

lead kép: shutterstock

hegyemberhaláléletlavina

Ezek is érdekelhetik