Május 29. Szerda, Magdolna

Indonéziában az Awu vulkán is mozgolódni kezdett

null

Indonézia igencsak kedvelt úti célja a turistáknak. Nem csak az éghajlata és a lenyűgöző természeti adottságai miatt, hanem azért is, mert tektonikus lemezek törésvonalán helyezkedik el, vagyis számtalan aktív vulkánnal rendelkezik.

kép: researchgate.net

Bár az itt élők valószínűleg nem repesnek az örömtől, hogy aktív tűzhányók közelében élhetnek, az ide látogatók számára mindenképpen vonzó lehetőség egy vulkán felfedezése. Már persze, ha épp nem tilos.

kép: MAGMA Indonesia

AzAwuvulkán esetében ez most vált aktuálissá. A szakemberek egyes készültségről kénytelenek voltak kettesre emelni azAwuriasztási szintjét, és erről a lakosságot is tájékoztatták. A hegyet tilos 1 km-es körzetben megközelíteni, mivel a szeizmikus aktivitás fokozódott.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi napi 5 rengés most napi 7-26 rengésig ugrott, mely már aggodalomra adhat okot. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy nem szabad felülni a pánikkeltő pletykáknak a heggyel kapcsolatban.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, TW

Mindenesetre a készültség emelése indokolt, hiszen a vulkánnál nagy a kockázata a piroklasztikus anyag rombolásának a helyi közösségekben, és mivel Indonézia egyik leggyilkosabb vulkánjáról van szó, ezt mindenképpen szem előtt kell tartani.

lead kép: news.fox-24.com