Június 19. Szerda, Gyárfás

Hőkupola alakul ki a tornádók után az USA területén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A halálos tornádójárvány meglepte az USA lakosságát, bár sajnos az időjárási rendszerek alakulása valószínűvé tette a gyilkos szupercellák kialakulását.

Ez persze nem jelenti azt, hogy számítottak volna arra a közel 50 tornádóra, melyek mostanra regisztrálásra kerültek. Ezek közt pedig a pusztítás nyomai alapján találkozhattunk EF4-es sőt, EF5-ös kategóriájú szörnyeteggel is.

Pár nappal később pedig a hideg-betörés után egy hőkupola alakul ki az USA területén, éppen a középső - keleti részeken. Ez pedig újra csavar egyet az időjáráson.

A decemberi időszakban megszokott hőmérsékletekhez képest akár 40 °C-kal is melegebb lehet, vagyis az érintett területeken kora őszi időjárásra lehet számítani. Ez pedig nem csak a viharok szempontjából lehet kritikus.

A viszonylagos meleg után betörő hidegfront 0 °C körüli hőmérsékleteit váltja a kora őszi meleg, ez pedig komoly terhelést jelent az emberi szervezet számára is. A mostani hőkupola nyomán pedig a szakemberek arra számítanak, hogy a mindenkori decemberi hőségrekordok is meg fognakdőlni.

képek és lead kép: severe-weather.eu