Június 20. Csütörtök, Rafael

Hirtelen kitöréssel 13 km-es hamuoszlopot produkált a Pinatubo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy vulkán minden esetben veszélyes, mivel sajnos egyelőre nem értjük egészen a működési mechanizmusait, nem tudunk lemenni, és alaposan tanulmányozni, hogy pontosan mi is történik egy aktív tűzhányó belsejében.

kép: nst.com.my - illustration

Ennek megfelelően azok a települések, melyek egy aktív vulkán környezetében találhatóak, különös figyelmet kell fordítsanak a hegyre. Nem lepi meg őket sem a földrengés, sem a gázok távozása, ezekre állandóan fel vannak készülve.

kép: Wikimedia Commons - Lance Vanlewen

APinatubovulkán esetében is pontosan ez a helyzet. A Fülöp-szigetek egy legveszélyesebb hegye ugyanis nagyon sokszor kiszámíthatatlanul működik, és veszélyes meglepetésekkel készül a helyieknek.

November 30-án egyfreatikus, vagy gőzmozdony kitörésnek lehettek tanúi a helyiek. Ilyen esetekben a magma nem lép közvetlen kapcsolatba a vízzel, mely a kráterben van, de a hője túlnyomásos vízgőz robbanást idéz elő. Ezt az eseményt ráadásul előre nem is lehetett látni.

kép: worldatlas.com

A VAAC szakemberei – a vulkáni hamu figyelésével foglalkozó hivatalos szervezet – a műhold-felvételeken lettek figyelmesek a vulkán kitörésére, mely nem kevesebb, mint 13,4 km-es magasságú hamuoszlopot hozott létre. Szerencsére az eseményben nem sérült meg senki, de újra elővigyázatosságra szólították fel a helyi önkormányzatokat.

kép: cnnphilippines.com

lead kép: PHIVOLCS