Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Gondok lehetnek a Grímsvötn vulkánnál - jelentős vízmennyiség hiányzik a kráterében lévő tóból

null

AGrímsvötnvulkán nem is olyan régen már előkerült a hírek között. Izland egyik tűzhányója ugyanis már akkor mozgolódni kezdett, mostanra pedig a szakemberek jobbnak látták, ha a repülési színkódot is megemelik.

kép: Dave McGarvie

Mostanra a sárgáról narancssárgára emelték a riasztási szintet, és ez annak köszönhető, hogy a hegyről érkező jeges áradat csökken. Az áradat a kráterben található tóból indult meg, ám mostanra a vízhozam lecsökkent, ami azt jelenti, hogy a tó vízszintje jelentősen apadt.

kép: Dave McGarvie

Az pedig nem jó hír. AGrímsvötnvulkán esetében több kitörést is megelőzött a vízszint csökkenése. Ez ugyanis a nyomást is befolyásolja, hiszen elképesztő mennyiségű vízről van szó. Ha csökken a nyomás, akkor sajnos a kitörés esélye jelentősen megnő.

Most ráadásul több földrengést és utórengést is érzékeltek a hegy körül, illetve a kráternél, mely szintén arra utal, hogy a tűzhányó nemsokára dalra fakad.

kép: IMO-Njál Fannar Reynisson

Ugyanakkor a geokémiai kibocsátásokban nem mértek változásokat a kutatók, de jobb félni, mint megijedni alapon a készültségi szintet megemelték.

kép: shutterstock

lead kép: STR-AFP-Getty Images