Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Érkezik a Barra vihar, Írország és az Egyesült Királyság kapja a javát

null

A 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó viharszezon második nevezett vihara is megindult Európa felé. Most az Ír köztársaság és az Egyesült Királyság is veszélybe került, mivel a Barra névre keresztelt vihar a héten már biztosan érezteti majd a hatását.

Barra bombogenezissé fejlődött, és már kedden megcsiklandozza a legöregebb kontinens partjait. A komoly gondokat érdekes módon akkor hozza el, amikor gyengülni kezd a rendszer.

A gyengüléssel ugyanis erős szelek, heves és kiadós esőzések, néhol pedig jelentékenyebb havazások várhatóak. A szél ereje miatt már most figyelmeztetéseket adtak ki a helyi meteorológiai szervezetek.

Számítani lehet arra, hogy a szél károkat fog okozni a növényzetben, fákat csavar majd ki, és sajnos tetőket is megbonthat. Emellett a figyelmeztetések arra is kiterjednek, hogy a Barra vihar áradásokat is hozhat, de nem az esőzéseknek köszönhetően.

A gondot itt is a szél jelenti, mely olyan mértékben növeli a dagályt, illetve olyan hullámverést generál, mely a part közeli területeken áradásokkal is járhat.

képek és lead kép: pixabay