Június 19. Szerda, Gyárfás

EF4-es és EF5-ös tornádó is pusztított decemberben az USA-ban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az USA középső részén élni nem könnyű. Na nem azért, mert olyan labilis a politikai helyzet, hanem azért, mert az időjárás nem kifejezetten kegyes az emberekkel.

kép: clickorlando.com

A gondot a tornádók okozzák, melyek néhajárványszerűenérkeznek a területre. Nagy szerencsére a téli időszak jellemzően már nem teremt olyan feltételeket az elemeknek, hogy ezek a pusztító szelek létrejöhessenek.

kép: Cheney Orr - Reuters

Persze kivételek mindig vannak, ahogyan ez most is történt. Az USA középső - keleti részén tornádóraj alakult ki. Ez annak köszönhető, hogy az ország jelentős részére még nem érkezett meg a hideg. Ahogyan pedig most a hideg levegő a 0 °C körüli hőmérsékletekkel benyomul az országba, maga előtt tolja a sokszor 20 °C feletti hőmérsékleteket adó meleg légtömegeket.

kép: NWS-St. Louis

Ez pedig azt eredményezi, hogy komoly, több, mint 30 tornádót létrehozó zivatarrendszeralakultki a területen, és vitt véghez elképesztő pusztítást.

A létrejövő szörnyetegek közt a NOAA adatai alapján EF4-es, illetve aTwistercímű kultikus filmben “Isten haragjának” titulált EF5-ös tornádók is napvilágot láttak. Ez utóbbi rémbelsejébena szélsebesség meghaladhatja a 400 km/h-t is.

kép: Christian Gooden - St. Louis Post-Dispatch via AP

A legrosszabbulKentucyjárt. Itt csapott le az EF5-ös tornádó, 455 km/h-át meghaladó szélsebességgel, mintegy 90 percen keresztül rombolva. A tornádójárvány áldozatainak száma a 100-at is meghaladhatja, de a mentőalakulatok még dolgoznak az érintett területeken.

kép: Brett Carlsen - Getty Images

lead kép: Ohio Valley Aerial - via Facebook