Május 25. Szombat, Orbán

Drágul a fenyő idén - de még mindig nem éri meg a műfenyő

null

Minden évben, ahogy közeledik a karácsony előkerül a nagy fenyőfa kérdés: igazit vagy műfenyőt? A dolognak nem csak környezetvédelmi oldala van, hiszen a fenyők ára is egyre feljebb kúszik.

Egy kisgyerekes családban a fa mérete is számít, hiszen egy szép nagy karácsonyfa megcsillogtatja a gyerekszemeket. Csakhogy egy két, vagy akár közel 3 méteres fa már bőven 10 000 forint felett mozoghat, és ez az ár elég borsos, főleg egy olyan időszakban, mint a december.

A műfenyők ezzel szemben szintén 15-20 ezer forintos kategóriát képviselnek, de elvben akár 20 évig is tökéletesen helytállnak, nem hullanak, igaz, illatuk nincsen. Nos, sajnos hullani ezek is hullanak, és ráadásul műanyag mivoltuk komoly környezetterheléssel jár. A fák zöme Kínából érkezik, vagyis a szállítás során is jelentős karbonlábnyomot hagynak hátra, arról már nem is beszélve, hogy a statisztikák szerint 5-6 év múlva a műfenyőket jellemzően leselejtezik, így pedig messze vannak a környezetbarát fogalomtól. Arról nem is beszélve, hogy a selejtezés után az útjuk szinte borítékolható: szeméttelep - fizikai aprózódás - mikroműanyag...

Tudjuk, hogy a vágott fenyőtermesztettnövény, vagyis minden évbenújratelepítik, így környezetvédelmi szempontból mindenképpen sokkal jobb, mint a műanyag - ár szempontjából azonban már nem egészen. De még mindig jobban megéri egy kisebb fát venni, és magasabb pontra tenni, mint a műfenyővel bajlódni!

Környezetvédelmi szempontból szintén jó megoldás lehet a földlabdás, vagy “cserepes” fenyő is, igaz, ennek ára magasabb, és a mérete sem olyan nagy, ellenben messze nem hullik olyan mértékben, mint akár a műfenyő, és ha jól tartjuk – vagyis rendszeresen locsoljuk, és figyelünk arra, hogy a hidegről csak fokozatosan vigyük be a szobába, majd szintén fokozatosan vigyük ki újra a hidegbe -, akkor a kert dísze is lehet. Sok helyen vissza is lehet vinni a gyökeres fákat a kereskedésbe, és bár alacsonyabb áron, de visszavásárolják azokat, illetve, ha ez sem opció, akkor még mindig felhasználható a környezet szépítésére, civil szervezeteknek adományozva.

képek: pixabay

lead kép: saga.co.uk