Február 22. Csütörtök, Gerzson

Delhiben november hónapban egyszer sem volt jó minőségű levegő

Világidőjárás
2021. december 06. 11:00
null

Delhi sohasem arról volt híres, hogy levegője friss és üde, vagy hogy az egészség szempontjából kifizetődő lenne itt az élet. Mostanra azonban rég nem látott mértékben romlott a helyzet.

kép: PTI

Nem csak néhány napról van szó, ami azért elég általános Delhi életében. A levegő minősége 11 napon is “súlyosan rossz” minősítést kapott a városban, de talán még ennél is rosszabb, hogy november hónapban egyetlen napon sem volt a levegő minősége “jó”.

kép: ANI

Erre az elmúlt 6 évben nem volt példa, és a helyzet talán még rosszabb abból a szemszögből, hogy a lakosok a koronavírus pandémiája miatt nem is olyan régen megtapasztalhatták, hogy milyen is az, amikor Delhi levegője valóban tiszta.

A mostani helyzetért egy nemzeti ünnep is okolható, de komoly gondot jelentenek a mezőgazdaságban bevett szokásnak számító tarlóégetések is, melyek füstje Delhi lakosait is fojtogatja.

kép: Mukesh Aggarwal

Eddig az égetés be volt tiltva – igaz, nem nagyon foglalkoztak a szankcionálással a hatóságok -, de a gazdák nyomásának engedve ezt a tiltást mostfeloldották, vagyis a helyzet javulni biztosan nem fog, a városon csak egy hosszabb ideig jelen lévő szeles időjárás segíthet.

kép: newindianexpress.com

lead kép: Getty

emberlevegővároshaláléletDelhiszennyezés