Május 28. Kedd, Csanád, Emil

85 napja öklendi az olvad kőzetet a környezetére a La Palma vulkánja

null

85 nap. Ez már rekordnak számít a La Palma szigeten a vulkáni működésben. Igaz, egyelőre “csak” helyi rekord, de ha a vulkáni aktivitás 100 napig is fennmarad, akkor a Kanári-szigetek történetének leghosszabb kitörésévé válhat.

kép: DESIREE MARTIN - AFP

A közel három hónapnyi működés alatt a vulkán 3000 házat pusztított el, és 7000 embert kényszerített menekülésre, akinek nincs is hova visszatérniük.

kép: ARTURO RODRÍGUEZ - National Geographic

Még csak a helyrehozatal sem megoldás a házak esetében, hiszen többnyire már nem is látszanak, a hegy ugyanis ennyi idő alatt a sziget domborzatát is jelentősen átformálta az olvadt kőzet segítségével.

ACumbreViejaa gázkibocsátása révén az élővilágra is jelentős hatást gyakorol. Nem csak most, amikor aktív, hiszen a belélegzett gáznak évek múlva is jelentkezhetnek hatásai, melyek az élővilágot károsítják.

kép: bostonglobe.com

Bár a rekord elvitathatatlan a La Palma szigettől, azért ez a vulkánkitörés meg sem közelíti Spanyolország eddigi leghosszabb vulkáni tevékenységét, melyet a Timanfaya vulkán tudhat magáénak, és amely 2055 napon keresztül keserítette meg a helyiek életét.

kép: REUTERS-Borja Suarez

lead kép: albawaba.com