Február 28. Szerda,

7.3-as erejű földrengés és cunamiriadó Indonéziában

Világidőjárás
2021. december 16. 11:00
null

Indonéziában a földrengések jelenléte messze nem szokatlan. Itt nem csak az emberek vannak hozzászokva a kisebb – nagyobb rengésekhez, hanem igyekeznek az épületeket is úgy megépíteni, hogy a földmozgás ne jelentsen számukra gondot.

kép: cnn

Persze a mozgás mértéke azért nagyon nem mindegy. Egy olyan rengésnél, mint ami most, december 14-én, helyi idő szerint 11:20-kor rázta meg a régiót, nemigen lehet mit tenni a rombolás ellen.

Itt ugyanis egy 7,3-as erősségű rengésről volt szó, melynek epicentruma is sekélyen, mindössze 18,5 km-es mélységben volt. A videofelvételeken pedig jól látszik a kilengés mértéke is. Ennek ellenére a rengés maga nem okozott jelentős károkat, az USGS zöld riasztást adott ki.

Jelentős probléma a földrengés romboló hatása mellett az is, hogy a szilárd kéreg ilyen jelentős mozgása bizony a hullámzásra is nagy hatást gyakorol. A kilengés a vízen cunamit indíthat útjára, és néhány éve már Phuket példáján keresztül is tudjuk, ez nem játék.

kép: somagnews.com

Ennek megfelelően cunamiriadót rendeltek el az érintett partok mentén. A terület, ahol a rengés kipattant egyébként is komoly veszélyeket rejt magában, hiszen 250 km-es körzetében az elmúlt 100 évben hatszor regisztráltak hetes, vagy annál is erősebb földmozgásokat.

kép: newsroompost.com

lead kép: talktoiconic.com

vízszökőárföldrengésemberIndonéziaéletcunami